BLOG

Geri

0 Şan Dersi ile Vokal Koçluğu Arasındaki Fark Nedir?

  • by Erdem Serhan Şide
  • 09-06-2020

Bu makalemde size şan dersi ve vokal koçluğu arasındaki farkı anlatmaya çalışacağım.

Şan, kökü Fransızca olan ve şarkı söylemek eylemi ile ilişkilendirebileceğimiz bir terimdir. Şan dersi dediğimiz zaman aslında en genel anlamıyla şarkıcılık eğitimini kastediyor olsak da, şarkı söylemek sadece şarkı söyleyerek veya şarkılar üzerinden öğrenilebilecek bir eylem değildir. O sebeple şan dersi, vücudumuzu şarkı söyleme eylemini gerçekleştirebileceğimiz şekilde eğitmek ve geliştirmek süreçlerinin tümü olarak özetlenebilir. Şarkı söylemenin bir teknik, bir de zihinsel kısmı vardır. En basit haliyle şan dersi, sesinizi teknik anlamda şarkı söyleyebilecek hale getirmek için yapmamız gereken teknik çalışmaları kapsar. Genellikle piyano başında yapılan ses egzersizlerine ilaveten ses pozisyonlama, duruş ve nefes gibi kavramların vücutta oturtulması da bu sürece dahil edilebilir. Yani aslında şan dersi, şarkı söyleyecek sesi inşa etme sürecimizdir.

Vokal koçluğu ise, şarkıcılığın daha çok zihinsel ve müzikaliteyle ilgili kısmıdır. Hiç şan dersi almamış bir insanı, vokal koçu eşliğinde bir stüdyo kaydına sokarsanız, kendisine tavsiye olunan şeylerin büyük bir kısmını yapamayacaktır çünkü vücudu bu eylemleri gerçekleştirebilecek şekilde eğitilmemiştir. Vokal koçluğu, sesine ve tekniğine hakim olan bir kimsenin, kayıt veya repertuvar oluşturması süresince koçluk aldığı kişiden aldığı yönlendirmeler bütünüdür. Kayıt edilecek bir şarkının prozodisinin düzeltilmesinden tutun da kayıt esnasında solistin yapacağı doğaçlamalara veya şarkıcılık stilinin oturtulmasına kadar pek çok konuda vokal koçu destek verir.

Bir eğitmenin şan dersi verebilmek için insan sesine hakim olması, duyduğu bir sesin pozisyonu, entonasyonu gibi konularda anlık ve isabetli algıları olması ve tespit ettiği eksiklik veya yanlışları düzeltebilecek yollar ve egzersizler önerebiliyor ve uygulayabiliyor olması gerekir.

Bir eğitmenin vokal koçluğu yapabilmesi için, müzikal bilgi birikiminin çok olması, mümkünse kendi kayıt tecrübesinin bulunması ve geniş bir repertuvara sahip olması, müzikal yaratıcılığının bulunması ve yine çok iyi bir müzik dinleyicisi olması gereklidir.

Her şan dersi veren eğitmen bir vokal koçu olamayacağı gibi, her vokal koçu da şan dersi verebilir demek değildir. Kişinin harika bir sahne hayatı ve muhteşem bir şarkıcılık kariyeri olabilir ve bu özellik onu harika bir vokal koçu adayı yapabilirken aynı kişi koçluk yağacağı kişinin sesine teknik olarak müdahele edebilecek bilgi birikimi ve tecrübeden yoksun olabilir. Elbette hem şan dersi verip hem de  çok başarılı bir şekilde vokal koçluğu icra eden kıymetli eğitmenler de bulunabilir.

Eğer sahneye çıkmak, şarkılarınızı kaydetmek gibi bir hayaliniz varsa, yapacağınız ilk eylem şan dersi almak ve sesiniz üzerindeki hakimiyetinizi geliştirmelisiniz. Bu aşamadan sonra kayıt veya repertuvar oluşturma sürecinizde iyi bir vokal koçu size ciddi bir ivme kazandıracaktır.

 


⁣şan dersi, şan eğitimi, şan kursu, müzik kursu, ses eğitimi, müzik akademisi, ses eğitimi, diksiyon, diksiyon kursu, diksiyon dersi, diksiyon eğitimi, şan eğitimi ücretleri, en iyi şan hocası, şan dersi ücretleri, kadıköy şan dersi, kadıköy şan eğitimi, kadıköy şan kursu, istanbul şan eğitimi, istanbul şan dersi, istanbul şan kursu, kadıköy diksiyon dersi, kadıköy diksiyon kursu, kadıköy diksiyon eğitimi, erdem serhan şide, zeynep didem macit şide, şan eğitimi istanbul, şan eğitimi kadıköy, şan dersi istanbul, şan dersi kadıköy, şan kursu istanbul, şan kursu kadıköy, diksiyon dersi istanbul, diksiyon dersi kadıköy, diksiyon eğitimi istanbul, diksiyon eğitimi kadıköy, diksiyon kursu istanbul, diksiyon kursu kadıköy, güzel konuşma, güzel konuşma eğitimi, vokal koçu, vokal koçluğu, jazz vokal, caz vokal, scream vokal, brutal vokal, rock vokal, popüler şan eğitimi, çağdaş şan eğitimi, müzikal şarkıcılığı, müzik atölyesi, şan atölyesi, ses eğitimi merkezi, müzik merkezi
, solfej, solfej eğitimi, solfej dersi, kulak eğitimi, kulak dersi, armoni eğitimi, armoni dersi

0 Yorumlar

  • Hiçbir yorum bulunamadı.
        Captcha