BLOG

Geri

0 Çıtır Çerez Bilgiler Köşesi Vol.1

  • by Erdem Serhan Şide
  • 11-06-2020

Çağdaş Şan Atölyesi Çıtır Çerez Bilgiler köşemizde bu hafta size anlatmak istediğim kavram "Entonasyon". Bildiğiniz üzere müzik notalardan oluşur. Peki hiç düşündünüz mü do notasını dünyanın her yerinde do notası yapan sadece kendine has bir özelliği olduğunu? Aynı şey tüm diğer notalar için de geçerli. La hangi özelliği ile la notasıdır da mi bemol hangi özelliği ile mi bemoldür?

Burada karşımıza matematik çıkıyor. Ses bir ses kaynağının bir kuvvetle harekete geçirilmesi ile oluşur. Buna titreşim diyoruz. Uygulanan kuvvet sonucu o ses kaynağı bir saniyede kaç kez salınıyorsa ki bunlara dalga diyoruz, bu dalga sayısı sesin tizlik peslik spektrumundaki yerini belirliyor. Burada ses kaynağının yapısı, kalınlığı, gerginliği ve boyu belirleyici oluyor. Kaynağa uygulanan şiddet dalga sayısında bir etki sağlamıyor, sadece sesin şiddetine etki ediyor.
İşte bir ses kaynağının saniyede ürettiği dalga sayısı hertz cinsinden ölçülüyor ve bu o notanın frekans değerini veriyor.

Mesela tüm dünyada 440 hertz ölçü birimi La notası kabul ediliyor. Ve tüm diğer notalar bu la notasını sabit değer kabul edip ona göre frekanssal değerlerle oluşturuluyor.

Yani her notanın bir frekanssal matematik değeri var. Entonasyon kavramı burada devreye giriyor. Bir enstrumanist veya bir şarkıcı performans esnasında çaldığı veya söylediği her notayı tam olarak olması gereken frekansta icra etmesi gerekiyor. Eğer bir notayı olması gerekenden daha düşük frekansta icra ederse daha pest bir ses çıkıyor ve buna detone olmak diyoruz. Eğer daha yüksek frekansta icra ederse daha tiz bir ses çıkıyor ve buna da sürtone olmak diyoruz.

Entonasyonun iyi olması demek, ne kadar kompleks bir icra olursa olsun icracının tüm notaları doğru frekansta icra edebiliyor olma becerisidir diyebiliriz.

 


⁣şan dersi, şan eğitimi, şan kursu, müzik kursu, ses eğitimi, müzik akademisi, ses eğitimi, diksiyon, diksiyon kursu, diksiyon dersi, diksiyon eğitimi, şan eğitimi ücretleri, en iyi şan hocası, şan dersi ücretleri, kadıköy şan dersi, kadıköy şan eğitimi, kadıköy şan kursu, istanbul şan eğitimi, istanbul şan dersi, istanbul şan kursu, kadıköy diksiyon dersi, kadıköy diksiyon kursu, kadıköy diksiyon eğitimi, erdem serhan şide, zeynep didem macit şide, şan eğitimi istanbul, şan eğitimi kadıköy, şan dersi istanbul, şan dersi kadıköy, şan kursu istanbul, şan kursu kadıköy, diksiyon dersi istanbul, diksiyon dersi kadıköy, diksiyon eğitimi istanbul, diksiyon eğitimi kadıköy, diksiyon kursu istanbul, diksiyon kursu kadıköy, güzel konuşma, güzel konuşma eğitimi, vokal koçu, vokal koçluğu, jazz vokal, caz vokal, scream vokal, brutal vokal, rock vokal, popüler şan eğitimi, çağdaş şan eğitimi, müzikal şarkıcılığı, müzik atölyesi, şan atölyesi, ses eğitimi merkezi, müzik merkezi

0 Yorumlar

  • Hiçbir yorum bulunamadı.
        Captcha